lauantai 5. toukokuuta 2018

Sormet mullassaVihdoinkin pääsimme koulussa upottamaan sormemme multaan ja puutarhatöihin. Tämä on ollut yksi parhaimmista viikoista koulussa, vaikkakin vain kolme päivää. Olemme siis ottaneet todellisen tuntuman 'oikeisiin töihin'.
Koulullamme on isot kasvihuoneet, joissa kasvatetaan paljon kaikkea yrteistä kesäkukkin. Itse saamma nauttia tuoreista salaateista, yrteistä ja vihanneksista päivittäin opiskelijaruokailussa. Syömme todellista lähiruokaa!

Ensimmäisenä päivänä opimme tomaattien, kurkkuja, paprikoiden ja munakoisojen huoltotoimenpiteet. 
Tomaatit hipovat jo kattoja ja saimme kiikkua telineillä taivaan ja maan välimaastossa. Poistimme varkaat ja laskimme tukinaruja alemmas ja tuimme latvat tukinaruihin. Telineitä pystyi liikuttamaan ylhäältäkäsin, joten jatkuvasti ei tarvinnut kiipeillä tikkailla ylös-alas. 
Saimme jokainen oman käytävän huollettavaksemme. Ja tietysti luvan maistaa tuoreita tomaatteja.


Seuraavana oli vuorossa kurkkuviljelmät. Poistimme alimmat lehdet ja jos oli kaksi tai usempi kurkku samassa ryppäässä, niin vahvin sai luvan jatkaa. Muut poistettiin. Oli muuten ihan älyttömän hyviä kurkkuja!
Paprikat oli jo latvottu, mutta me kiinnitimme ne nipsuilla tukinaruihin, kuten myös munakoisotkin.
Salaattihuoneella istutimme uutta satoa kasvamaan ja keräsimme huimiksi kasvaneet persiljasadot talteen.
Kasvihuoneiden välillä on tietty kulkujärjestys ja sitä täytyy noudattaa, jottei mahdolliset kasvitaudit ja tuholaiset kulkeudu paikasta toiseen.


Seuraavana päivänä oli vuorossa ryhmäkasvit ja puutarhamyymälän laitto kevätmyyntiä varten. Saaren kartanolla on oma taimimyymälä, josta voi käydä ostamassa näitä kaikkia vihanneksia; niin taimena kuin satonakin ja tietenkin mielletön määrä erillaisia ryhmäkasveja ja muita puutarhan kasveja kuten puita ja pensaita.
 Meidän ryhmä jaettiin 4-hengen ryhmiin ja ryhmälleni lankesi kukka-amppelien teko. No niitähän syntyi sitten kiitettävä määrä ja samalla siivosimme myös kyseisen kasvihuoneen päädyn ja tilaa myytäville ampeleille. Ei tainnut mies-opettajamme tietää aamulla, ketkä valitsi avukseen, koska hänkin joutui ihan kunnon siivoushommiin. Ei olisi hänen kannattanut huokailla ja miettiä, milloin ehtisi siivoamaan, kun tällainen siivusfanaatikko oli paikalla.
Tosin kiitti kovasti tuloksen nähtyään ja sanoi, että näkyy selvästi naisen käden jälki ja amppelit kauniisti esillä.
Muutama asiakas jo kävi kyselemässä, joko voi valita ja ostaa. Ohjasimme heidät sujuvasti vielä myymälän puolelle.


Kolmantena päivänä poistuimme sitten kasvihuoneilta ihan oikeisiin pihahommiin. Saimme kohteeksemme näytemaan ja sieltä piti nostaa vanhoja perennoja ylös ja jakaa pienemmiksi ruukkuihin ja muualle vietäväksi. Samalla haravoimme alueen ja muutenkin teimme keväthommia puutarhassa.
Päivät ovat olleet mukavia ja täynnä työntohinaa. Olen tykännyt ihan hirveästi ja samalla draivilla sitten jatkanut kotona kasvihuoneella ja pihalla. Tosin eilen haravani sanoi sopimuksensa irti, kun siistin aidantakusta. Ja en todellakaan tunnusta, että olisin käyttänyt liikaa voimaa. Epäilen, että Helmi-koiralla on osuutta asiaan, koska hän tykkää roikkua kiinni haravassa kun yritän haravoida.

Iloinen tomaattiviljelijä.
Jos sinua alkoi kiinnostamaan kaikki kuvissa vilahtelevat ryhmäkasvit, vihannekset ja yrtit, niin Saaren kartanon vuotuiset kevätpuutarhapäivät ovat 18-19.5. Kyseisestä linkistä saat lähemmät tiedot ja aikataulut.
Siellä meitä opiskelijoita on opastamassa ja neuvomassa ja auttamassa kykyjemme ja taitojemme mukaan - ja tietenkin iso joukko oikeita asiantuntujoita.
 Eikä päivät rajoitu vain kukkiin ja taimiin.
 Kaikkea kivaa on järjestetty koko perheelle,kuten mm.

-kesäkukkien ja taimien myyntiä 
- ruukkuistutusta lapsille
- Elämän kevät! Floristiopiskelijoiden sidontanäytös launataina klo 12.00-13.00
- kahvio
- Eläinten elämää, navetalla ja pieneläinhuoneella
- 18.5. on myös mahdollisuus koirien hampaiden hoidattamiseen. Saaren kartanolla koulutetaan niin pieneläinhoitajia kuin Helsingin yliopiston eläinlääketieteen opiskelijoita. 

Nyt voi jo laittaa päivämäärän ylös kalenteriin ja suunnitelle pientä kevätretkeä.
Samalla saa sitten hyvät kesäkukat ja muut taimet kesää varten.

Oikein mukavaa viikonloppua kaikille! 

- Satu -32 kommenttia:

 1. vautsi vau, millaisia päiviä teillä onkaan ollut. Varmasti mahtavaa <3 Kivan kuuloinen tapahtuma Saaren kartanolla :) Ihanaa viikonloppua Siulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kivaa. Tuo Kevätpuutarhapäivät ja Joulumaa on jokavuotisia tapahtumia ja kovasti kuulema odotettuja juttuja. Moni käy hakemassa matkojenkin päästä kukat ja taimet tuolta. No itselleni oli ihan uusi juttu, mutta nyt pääsen näkemään todella läheltä ;)
   Kiitos, käyty vähän roadtripillä ja loppu aika meneekin yllättäen puutarhahommissa.. Mukavaa viikonlopun jatkoa teille <3

   Poista
 2. Ah, miten kiinnostavaa koulua käyt. Iloista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulu on kyllä tosi kiva paikka, emmekä me ns. kukkapuolen puutarhuriksi opiskelevat ole ainoita, vaan alueelta löytyy opiskelijoita metsureista pieneläinhoitajiin ja eläinlääkäreihin, eli kaikenlaista 'rekvisiittaa' löytyy. Päivät tuskin koskaan on samalaisia :)
   Kiitos ja oikein mukavaa viikonlopun jatkoa <3

   Poista
 3. Ihana opiskelupaikka! Tuossa harrastus ja työ yhdistyvät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kyllä. Edelleen kyllä pitää päivittäin iettiä, että voiko tällaista mukavaa hommaa muka tehdä työkseen? Toivon, että into säilyy myös sitten oikeassa työelämässä ;)

   Poista
 4. Oi, näistä kuvista tulee niin lämpimiä ja nostalgisia muistoja! Saarella opiskelu oli niin ihanaa.
  Nauti täysillä opiskelusta ja siitä taivaallisesta ruuasta siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on niin ihana jutella kanssasi koulujuttuja, kun osaat tsempata ja tiedät mistä puhun <3 Kiitos, kun jaksat kuunnella <3
   Ja tuo ruoka...se on niin hyvää!...kun vetää aamupalan, lounaan ja joskus vielä päivällisenkin, niin voi vaaka parkaa...:/
   No pihahommissa sitten tilanne korjautuu ;)

   Poista
 5. Voi vitsi, teillä on ollut kyllä tosi kivat koulupäivät tällä viikolla! Itsekin tykkään koulussa eniten käytännön tunneista ja tietenkin myös noista harjoittelujaksoista ihan oikeilla työpaikoilla. Mukavia koulupäiviä sinulle ja työniloa omaankin puutarhaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on ja kyllä minä ainakin opin ihan tekemällä ja käsieni kautta. Kirjoista pänttääminen on niin työlästä ja tunnilla istuminen...no ajatukset karkailee ;)
   Käytäntö se sen 'oikean' toiminnan sitten opettaa.
   Kiitos samoin sinulle, iloa opiskeluun <3

   Poista
 6. Kuulostaa tosi kivalta tuo opiskelupaikka, ja onpa hienoa että työn tuloksista saa sitten nauttia ruuankin muodossa:)
  Mukavaa viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä me saamma itse nauttia kaikista vihanneksista ja kasvimaan sadosta.
   Kiitos samoin sinulle sinne kauas <3

   Poista
 7. Lapsena poistelin varkaita äidin kasvihuoneessa. Hikistä hommaa, mutta vahva ja aika hyvä tuoksu :) Viikonloppuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ulkona satoi kaatamalla ja tuuli kylmästi kun kasvihuoneissa olimme ja ei tullut kylmä ;) Tuoksu on ihana ja seurasi mukana tarttuneena käsineisiin ja vaatteisiin.

   Kiitos, sitä samaa!!!

   Poista
 8. Voi apuva noita tomaatteja, onpa isoja. Ihana tuollainen jättikasvari.
  Aurinkoista viikonloppua Satu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, ihan mahdottomia tomaatteja. Varsilla mittaa varmaan 5m ellei enempikin.
   Kiitos smaoin sinulle Outi, mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 9. Onpa kiva kun löysin blogisi, liityinkin lukijaksi samantien. Kiva postaus, ihania koulupäiviä, mukavia ja opettavaisia. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiva kuulla. Toivottavasti huono vastaamiseni ei karkoittanut samantien pois. Hieman ollut taas kiireitä ja tuo mahtava ilma vain saa minut pysymään ulkona :)
   Ja koulu tietenkin haukkaa aikamoisen osan päivää <3
   Oikein mukavaa alkanutta viikkoa sinulle <3

   Poista
 10. Teidän koulupäivät ei taida koskaan olla tylsiä!
  Jos asuisin lähempänä, niin varmasti tulisin ihmettelemään ja hipistelemään kukkasia ;)
  Kivaa sunnuntai-iltaa<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuule, niitäkin on varsinkin kun on pelkkää tylsää teoriaa joissain aineissa, mutta pääsääntöisesti kyllä vain mukavia päiviä :)

   Ihanaa aurinkoista viikkoa sinulle <3

   Poista
 11. Tosi toimissa, sormet mullassa!
  Varmasti mukavaa!
  Leppoisaa ja aurinkosta alkuviikkoa opintoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormet on ollut mullassa viimeisen viikon ja ei ole oikeinehtinyt muuta. Iltaisin ei paljoa tarvitse unta odotella, eli mukavaa on ollut <3

   Oikein lämpöistä ja aurinkoista viikkoa sinulle <3

   Poista
 12. Voi kuinka tulikin taas nostalginen olo...
  nuo tomaattihuoneet (ehkä jo uusittu ammoisilta kouluajoiltani) ja se tuoksu!
  Varkaat napsittiin pois ja odoteltiin mehiläispönttöjen surinaa.
  Nauti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että on uusittu, mutta se tuoksu on ihan taivaallinen. Juuri se miksi alalle hain ;)
   Pörriäiset pörräsi ihan rauhassa siinä meidän seurana. Ei ne meistä olleet kiinnostuneita ;)

   Kiitos, kyllä nautin!

   Poista
 13. Olen hitusen kateellinen, kun te pääsette koulussa noin kunnolla tositoimiin. Kun itse opiskelin hetken puutarha-alaa, ei meidän koululla ollut edes kasvihuonetta. Tai oli, mutta siellä ei tainnut olla kasvin kasvia vaan pelkästään mahdollisuus harjoitella kivitöitä. Sinun koulusi vaikuttaa todella laadukkaalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ystäväni ehdotti kyseistä koulua ja en kyllä ole yhtään katunut. Paikka antaa mahdollisuuden harjoitella kaikenlaista, jopa niitä kivitöitä, mutta ne tehdään vanhassa tallirakennuksessa :)
   Ja tositoimissa ainakin itse opin parhaitten!

   Poista
 14. Löysin vasta blogisi ja jäinkin heti lukijaksi:) Kiva päästä seuraamaan opintojasi blogin kautta (minulla on haaveissa alanvaihto floristiksi). Vaikuttaa aivan ihanalta paikalta tuo Saaren kartano. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, kiva kuulla, mutta toivottavasti tylsän hidas vastaamiseni tälläerää ei myös karkoittanut sinua :)
   Aurinko, koulu ja oma piha...24h ei oikein riitä vuorokaudessa kaikkeen, joten ain ajokin kiva putoaa pelistä. Anteeksi, että unohdin vastata heti, mutta olen otettu, kun tykkäsin blogistani.
   Alanvaihto on kannattavaa, ainakin omasta kokemuksesta. mieli pysyy virkeänä ja moni on sanonut, että olen nykyään hymyilevämpi. No oikesti olen todella tyytyväinen päätökseen opiskella uutta ammattia, aikansahan päätöksen teko kesti... :)
   Oikein mukavaa ja aurinkoista alkanutta viikkoa <3

   Poista
 15. Olipas mukava kun löysin blogisi, jään mielenkiinnolla seuraamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva kuulla ja tervetuloa! Olen ollut vain super kiireinen ja suorastaan saamattoman hidas postailemaan viimeaikoina, mutta toivon asian korjaantuvan ;)

   Poista
 16. Voi mitä taimia ja kukkasia! <3 Tosi kivan kuuloista opiskelua, varmasti antoisaa! Mukavaa viikon jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja nuo taimet ovat kasvaneet taas hurjasti viikossa. Tämä viikko on mennyt laittaessa taimimyymälää kuntoon ja huomenna alkaa hulinat myynnissä. Kyllä on ollut kivaa ja antoisaa.
   Kiitos samoin sinulle <3

   Poista

Kiitos blogivierailusta ja suurkiitos kommentista!

Tervetuloa Sataan Sävyyn Vihreää...

...Uuteen blogiini. Olen ollut niin elämässäni, kuin tässä bloggauksessakin, murrosvaiheessa. Ihka ensimmäinen blogini Talossa no 2...