tiistai 10. huhtikuuta 2018

Sielulle ravintoa...

still life, coffee, breakfast

-Kun kotipuutarhaviljelynharrastus maassamma on yhä voimistumassa, ovat harrasteviljelijöille tarkoitetut neuvokirjat ja asianmukaiset oppaat tärkeitä. Puutarhakirjallisuutemme runsas kysyntä viime aikoina onkin todisteena siitä, että neuvoja kaivataan. Hyötykasvien, vihannesten, hedelmien ja marjojen viljely on asetettava tietenkin etusijalle. Mutta mitä olisi puutarha ilman koristekasveja, ilman kukkien loisteliasta hehkua ja niiden tuoksua? Hedelmät ja vihannekset antavat ruumiillemme terveellistä ravintoa, ja kukat ravitsevat sieluamme. Sen vuoksi puutarhasta ei saa puuttua kukkia.
Perennakasvien viljelyyn on viime aikoina alettu kohdistaa erityistä huomiota. Eikä suotta, sillä kerran istutettuna ne ilahduttavat viljelijäänsä vuosikausia, kun sen sijaan yksivuotiset (ryhmäkasvit) on aina vuosittain istutettava uudelleen. Viljelemällä eri perennalajeja saadaan puutarhassa nauttia kukkien loistosta varhaiskeväästä aina myöhäissyksyyn asti.

Näillä saatesanoilla alkaa kirpputorilta löytämän vuonna 1953 ilmestynyt Perennat kuvina. Kirjan on kirjoittanut Frans Salonen.
Kirjasta kerroin enemmän toisessa blogissani ( KLIK)


Itse yritän kovasti neuvoa noudattaa, eli täyttää puutarhamme kukkapenkit kukilla. Niillä monivuotisilla perennoilla ja yksivuotisilla ryhmäkasveilla.

Jo kuukauden ajan on kotimme pikkuhiljaa muuttunut kasvien kasvattamoksi. Pienen pieniä kukkien alkuja on kaikenlaisissa purnukoissa itämässä ja koulimisen jälkeen kasvamassa hieman isommissa ruukuissa ja purnukoissa.

Hentoiset keijunmekot

Siemenet olen kylvänyt joko kylvömultaan ja peittänyt vermikuliitillä nopeuttaakseni itämistä ja samalla turvannut lämmön ja kosteuden pysymisen. Mullan olen jo vuosia asettanut munakennoihin. Munakenno pitää hyvin kosteuden ja sen kanssa olen sitten siirtänyt taimen isompaan astiaan. Siis toimii aika samalla lailla kuin noi 'napit'.

Tarhadaalian alut

Osan siemenistä kokeilin nyt ensimmäistä kertaa kylvää kookoksen kuorirouheesta puristetuihin 'nappeihin' sekä toisiin samanmoisiin,  jotka on tehnyt taas rahkasammaleen ja kookosrouheen sekoituksesta. Napit turpoavat moninkertaiseksi imettyään itseensä vettä. Kun siemen itää ja kasvattaa nappiin ( oikea nimike taitaa olla pelletti) juurensa, voi sen koko kokonaisuuden istuttaa isompaan kasvualustaan.

asterin,basilikan, revonhännän,  päivänsinen ja tarhasalkoruusun alkuja

Hommasin itselleni Biltemasta istutuspöydän, niin ei tavitse enään kyykkiä lattialla kaikkien jaloissa ja pienten tassujen ollessa apuna. Minulla pöytätaso on liian matala seistessä, joten raahasin vanhan jakkaran kellarista ensi hätään. Voisihan noi jalat tietty vaihtaa pidemmiksikin...Istutuspisteen tein takkahuoneeseen, missä vesipiste on ihan vieressä ja pääsen nopeasti pihalle varastoon ja kasvihuoneeseen hakemaan ruukkuja ja tarvikkeita.


Siemenet idätän ns. kodinhoitohuoneessa kaukolämpöputkien päällä oleville ritilöillä. Lämpöä ja valoakin riittää. Kun taimet ovat tarpeeksi isoja, siirrän ne Likan huoneeseen, josta olen nyt tehnyt oman pienen kasvin kasvatus yksikön. Kokosin vanhoista pöytälevyistä ja lipastosta tasot, joille kokosin niin ikään Biltemasta löytämäni pienoiskavihuoneet. Huoneen isohko ikkuna tuo valoa ja voin huolletta laske huoneen lämpötilaa hieman alemmaksi, niin taimet eivät heti roihahda mahdotoman isoiksi. Monissa siemenpusseissa kehoitetaan taimet siirtämään valoisaan ja viileään.


 Ruukut olen kerännyt joko säästämilleni ruukkukennoille tai sitten ihan tavallisille saapastelineille eli isoille tarajottimille. Idean sain koululta.

partaohra

Se lista, mitä minulla on jo taimella, on pitkä;
- koreatörmäkukka
- laventeli
- isokirjopeippi
-tarhasalkoruusu
-tuoksuherne
-keijunmekko
- päivänsini
- aitoelämänlanka
- mustasilmäsusanna
- revonhäntä
- kiinanasteri
- tarhadaalia
- tsinnia
- ryhmäsamaettikukka
- partaohra
- koristeruoho
- sininata
- basilika

Toinen mokoma odottaa suorakylvöä maahan. 
No innoissani en ajatellut, että kaikkia siemeniä ei pussista tarvi kylvää, mutta nyt kun pitkälle yli 90% siemenistä iti, niin on varaa vielä karsiutua ennen kukkapenkkiin pääsyä.

Basilika, revonhäntä ja asterit muutama viikko sitten.


Ja suurin ilo on siinä, että olen nyt ensimmäisen kerran onnistunut pitämään pelargoniat hengissä talven yli, tai siis puolet. Olen ne nyt siistinyt ja leikannut uusia pistokkaita, joista myös puolet näyttävät siltä, että jäävät henkiin.
 


Nyt vain pikkuhiljaa nuo pienoiskasvihuoneetkin alkavat täyttyä, joten toivon sydämeni pohjasta kovien yöpakkasten loppuvan. Haluan oikean kasvihuoneeni lämmittimineen käyttöön.

Aina pitää toivoa ja haaveilla. Minulla on haaveena kukkameri kukkapenkkeihini.

Loppuviikko meneekin sitten kukien parissa hieman toisella lailla. Aamulla hyppään junaan ja köröttelen ison kirkon kupeeseen Kevätmessuille. Olemme opiskelukavereitteni kanssa siellä koulumme puolesta hieman apupersoonina, ihan joka päivä.
Minut saattaa bongata sieltä lasipalatsin alueelta, missä kaikki kukkasidonta kilpailut pidetään.

Nykäiskää hihasta jos satutte sielläpäin liikkumaan!

Oikein mukavaa loppuviikkoa.

- Satu -22 kommenttia:

 1. Hitsi sulla on hieno järjestelmä siellä! Ja niin söpö ruukutuspöytä! ❤ Ihailen aina ihmisiä, joilla on viherpeukalo, kun itsellä se on lähinnä keskellä kämmentä. Onnistuin edellistalvena talvettamaan rakkaan pelargonian ja nyt se raukka meni ja kuoli MAALISKUUSSA, snif. En ehkä kestä tätä takaiskua.

  Ihania messuja! Siellä on kyllä aina niin kivaa! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässäkin hulluudessa pitää olla luova ja kun mies on luvannut tehdä mulla ruukutuspöydän, muta vuodesta ei ollut puhetta, niin pistin omat pennini likoon ja ostin valmiin ;)
   No voih sen pelakuun kanssa...minulla ne on yleensä kuolleet juuri maaliskuussa, mutta nyt jännään päästäänkö kesään asti ;)
   Kiitos arika ja mukavaa päivää sinulle <3

   Poista
 2. Siellä on vaikka mitä kasvamassa! Taidankin kylvää seuraavat siemenet kanamunankennoihin joita olen kerännyt kun piti tehdä sytykkeitä. Tänään käytiin Plantagenissa ja arvaa vaan, ois tehnyt mieli ostaa vaikka ja mitä siemeniä mutta maltoin ottaa vain pari pussia :D Kun ei ole tilaa paljon emempää kasvattaa.
  Kivaa messuviikonloppua :) Ehkäpä nähdään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista mistä tuon kanamunakenno-jutun bongasin, mutta toimii ainakin täällä. Samalla tulee kierrätystä ;)
   Voih, oispa kiva nähdä!!!!

   Poista
 3. Paljon kivoja taimivauvoja. Perennojen kylväminen siemenistä on tosi kivaa ja mielenkiintoista ja lisäksi siinä säästää pitkän pennin.
  Toivotaan, että yöpakkaset pian hellittäisivät ja kasvit saisi siirrettyä kasvihuoneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin taimivauvoja ja niin herkkiä ja suloisia <3 Mies alkuun katseli että onpas paljon, mutta kun kerroin, että mitä maksais ostaa valmiina taimena, niin tsemppasi kasvattamaan :) Ja tämä on aika kiva harrastus.

   Poista
 4. Kyllä olet ahkeroinut! Hauska ihastella teidän kylvöihmisten puuhia, kun en niistä mitään ymmärrä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa ymmärränkö minäkään, mutta taas menen sillä omalla mutu-tuntumalla ja geeniperimällä. Mummi kasvatti aikoionaan kaikki itse ja möi sitten taimia torilla, keräsi vissiin siemenetkin talteen. Toivon, että jotain ois jäänyt itselle muistiin...

   Poista
 5. Itämisprosentit huipussaan, tuossa tulee minulle se tuskainen olo, että mihin mahdutan kaikki sen jälkeen, kun ne on koulittu!? Minulla on myös noita kenkätelinetarjottimia, ovat hyvin käteviä! Ja tyttären huoneesta täälläkin tehtiin taimikasvattamo:) Sinulla onkin mukava viikonloppu tiedossa, ja pääset huippujen työtä näkemään ihan läheltä, vau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä!!! Revon hännät varmaan iti kaikki ;D No ei ne kaikki ehdi kukkapenkkiin asti...
   Likka kysyi, onko huoneessa tilaa vielä hänelle? On, sängyn olen jättänyt kasvi vapaaksi ;)
   Messuilla varmaan näen kaiken tuollaisiin tapahtumiin liittyen; pystytyksestä purkuu.

   Poista
 6. Siellähän on ihan mahtavat viljelmät ja niin hyvällä alulla.
  Ja ihana on myös tuo kirja! Rakastan vanhoja puutarhakirjoja. Niistä löytyy tosi hyviä neuvoja, vaikka välillä kirjoitustyyli on suorastaan huvittavaa. Tuleepahan nauruterapiaakin samalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, katsotaan miten viljelijän käy. Ja totta puhut kirjoitustyylistä! Ja se nauru terapia on aina kohdallaan!

   Poista
 7. Nuo napit oli mulle ihan uus juttu, aikas vinhat! Messuille olen tulossa näillä näkymin lauantaina, toivottavasti törmätään siellä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin kokeilin niitä ekakertaa. Aika kätevät.
   Olen siis heti sisääntulosta vasemmalla olevassa lasipalatsissa touhuamassa kukkien kanssa kaikissa demoissa ja kilpailuissa ;) Toivottavasti ehditään tavata edes hetken <3

   Poista
 8. Kiva kirpparilöytö tuo kirja.
  Hienoa kasvua jo työntyy purkeista. Mukavaa ja inspiroivaa messuviikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, itse olen onnellinen löydöstä.
   Messut ovat vieneet kaiken aikani, joten anteeksi viivästynyt vastaus kommentiin. Olen kyllä nauttinut messuista <3

   Poista
 9. Siellä kasvaa kaikenlaista. :)
  Minäkin innostuin esikasvattamaan muutaman kukkasen. Loput siemenet kylvän sitten suoraan toukokuussa maahan.
  Kananmunakennoon istutin minäkin ja melkein kaikki lähtivät itämään ja ovatkin jo kivasti päässeet kasvussaan alulle. Mukavaa messuviikonloppua sinulle Satu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo...ehkä liikaakin, mutta kun..... ;)
   Maahan laitettavat odottavat, että lumet sulaa ja ilmat lämpenee...eli niitäkin on muutama pussillinen :D
   Kiitos, messuilu on vienyt kaiken aikani, mutta on ollut kivaa!

   Poista
 10. Ihanaa kukkaloistoa on luvassa, aivan selkeästi :D Enemmän on enemmän pitää AINA paikkansa kukkien suhteen (ja tomaattien, khihih).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, katsotaan selviävätkö hengissä pihalle asti ;) Joo, ehkä hieman karkasi tuo mopo käsistä ja tässä on vain siemenestä kasvatetut kukat. Juurakot on sitten asia erikseen :D JOten todelakin enempi on parempi, myös tomskujen suhteen <3

   Poista
 11. Hyvän näköiset taimet. Näyttää niin keväiseltä ☺
  Mukavaa kevätpäivää Sinulle Satu ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kivasti on taimet kasvaneet ;)

   Kiitos, samoin sinulle <3

   Poista

Kiitos blogivierailusta ja suurkiitos kommentista!

Tervetuloa Sataan Sävyyn Vihreää...

...Uuteen blogiini. Olen ollut niin elämässäni, kuin tässä bloggauksessakin, murrosvaiheessa. Ihka ensimmäinen blogini Talossa no 2...