perjantai 2. helmikuuta 2018

KertakäyttökasviOletko koskaan törmännyt sanaan kertakäyttökasvi

Olemme opiskelussa aloittaneet tutustumisen ruukkukasveihin, niiden hoitovaatimuksiin ja kestävyyteen ja törmäsin kyseiseen sanaan.
 Sana jäi vaivaamaan mieltäni ja päätin siitä sitten kirjoittaa muutaman rivin....

Viherkasvit ovat aloittaneet paluun koteihin oikein rytinällä. Pari vuosikymmentä sitten viherkasveja oli vielä paljon kodeissa, mutta minimalistisen ja valkoisen buumin myötä ne hävisivät melkein olemattomiin, kunnes huomattiin, että tarvitsemme jotain piristystä ja ehkä jopa hieman väriäkin.

Meillä on 120 ruukkukasvia opeteltavana ja olemme nyt suunnilleen puolessa välissä. Olen taas todennut, että tieto lisää tuskaa, mutta olen myös ryhtynyt näkemään ruukkukukat uudesta näkökulmasta ja tiedän mitä kukkia en edes hanki, en vaikka kuinka trendikäs olisi. Tai hankkisin jos asuisin vanhassa puu-/hirsitalossa, jossa puulämmitys ja hieman vetävät nurkat ja se lasikuisti.  Itse toivoisin hankkimani viherkasvin kestävän enemän kuin muutaman viikon tai kuukauden.


Itse yllätyin kun ensimmäisen kerran kuulin sanan kertakäyttökasvi, mutta hetken mietittyäni, niin nimitys on oikein osuva.

Mitkä sitten ovat näitä kertakäyttökasveja?

Ne on niitä, joita innolla kannamme marketeista kotiin, ihailemme hetken ja huomaamme, että suhde ei tunnu kestävän. Nämä kasvit liittyvät yleensä johonkin vuodenaikaan ja kauteen. Kasvit ovat näyttäviä, mutta pääosin herkkiä, vaateliaita ja yleensä jo kukkivia.


Kuinka moni on kantanut kotiin  krysanteemin, gerberan, esikon, Idänsyklamin, ruusubegonian jne. Äitien päivänä myydään kellokukkia ja sanotaan, että siinä äidille kukka koko kesäksi.

Kaikki nämä kukat kyllä kestää, jos niitä muistaa hoitaa ja mielellään oikein. Monet näistä kukista myydään valmiiksi kukkivina, koska niiden kukittaminen kotioloissa on hakalaa ja työlästä. Tietenkin on ihan oikeita viherpeukaloita, joilla nämäkin kukat loistavat ja kukoistavat vuodesta toiseen.
 Itse en kuulu niihin.


Onko begoniat ja atsaleat tuttuja?  Kumpikin on kaunis, rehevä kukka ja arka kuivuudelle, mutta liika märkyyskin on huono juttu. Kun näiden kastelu sitten unohtuu, voidaan itse kasvi ehkä vielä pelastaa, mutta kukinta taisi olla siinä. Jotta saisit kukat kukkimaan uudestaan, tarvitsisivat ne viileät olosuhteet, eli huonelämpötilan pitäisi mielellään olla alle 20 astetta, eli 18 olisi aika ihanne. Atsalealla jopa 10-15 astetta. Valoa kuitenkin pitää olla, mutta suoraa paahdetta ei. Työmäärä aikamoinen, siksi monesti kumpikin kasvi heitetään roskiin, kun kukinta on ohi. 

 Roskista kaivettu tulilatva. Upotin hetkeksi veteen ja leikkelin huonot kukat pois. Lehdet rehevät.

Samaan sarjaan kuuluu tulilatvat; kastelun kanssa oltava tarkka, koska helposti ylikastellaan.
Kun kukinta ohi, niin jäljelle jää kaunis vihreä mehikasvilehdistö. Voihan senkin pitää kotia piristämässä, nyppii vain kukintojen jämät pois.
Ja jotta saat uudestaan kukkimaan, niin tarvitsee pimeäkäsittelyn, eli rajoitettava valonsaaniin määrää esim. huputtamalla kasvi osan päiväksi. Koska kasvi on edullinen, niin työmäärään nähden on helpompi heittää vanha kukka pois ja ostaa uusi kukkiva versio. 

Tämän yksilön kaivoin täysin nuutuneena roskista ja upotin vesivatiin, jonne unohtu yön yli. Nyt terhakka, mutta kuinka kauan?

Nyt kaupoissa olevat esikot kuuluvat oikeastaan myös tähän ryhmään.
 Kasvi on kaunis piristys kalpeaan talveen. Esikot tykkäävät valosta, mutta ei siitä patterin suomasta lämmöstä, eli parasta tämänkin kestävyydelle olisi se viileys. Kastella pitää muistaa, jotta multa pysyy kosteana - varsinkin jos siinä ikkunalla sen patterin yläpuolella - mutta liikä märkyys hukuttaa juuret. Eli jos lehtien reunat alkavat ruskistua, niin kastelu seis hetkeksi. Ilamankosteudesta esikko pitää, eli pieni suihkutus sillointällöin piristää kukkaa. Jos saat kukan pysymään kesään asti hengissä, niin voit istuttaa sen kukkapenkkiin. Mitään takuita ei voi antaa kasvaako se siellä penkissä ja jos kasvaa, niin kukkiiko?
Eli kun kukka nahistuu, päätyy se yleensä roskiin.


Syysistutuksiin pääosin myytävät syklaamit viihtyvät viileässä, siellä ulkona parvekkeella tai terassilla. Pakkasta taas ne ei kestä. Kun tuot sen sisälle, niin se kellastuu ja kuolee. Kastelun pitäisi olla tasaista ja mielellään alusen kautta tai upota hetkeksi veteen, eli mielellään ei juurelle, koska se mädättää helposti lähellä mullan pintaa olevat juurimukulat.
 Kukka on herkkiä reagoimaan hoidon laiminlyönteihin; liika lämpö, väärä kastelu ja lannoitus kellastuttaa lehdet ja kukinta loppuu. Ja jälleen, on mahdolista saada kukkimaan uudestaan, mutta työmäärä suhteessa hintaa on niin suuri, eli taitaa taas päätyä sinne kompostiin.


Näin jo kaupassa myynnissä kellokukkia, siis niitä ihania kissankellon näköisiä ruukkukukkia. Niistä tulee niin kesä mieleen.
Kukkia löytyy ainkin sinisenä/violettin vivahtavana ja valkoisena. Kaunis kukkalahja äitienpäivän aikaan ja kun vielä sanotaan, että siitä saa kauniin kesäkukan, niin myynti on taattu.
 Kukka viihtyy kohtalaisessa lämmössä ja valoisassa paikassa, eli voisi jopa olla siellä ikkunalla patterin päällä, kunhan muistaa pitää kosteuden tasaisena ja tämä kukka tarvitsee paljon vettä. Kuitenkaan vettä ei saa jäädä seisomaan alustalle, koska juuret vahingoittuvat. Jotta kukka jaksaa kukkia on sitä lannoitettava usein ja sitten kun vielä nyppii heti kaikki kuihtuneet kukat pois, niin kukasta saa todellakin näyttävän ja pitkän kukkijan. Talvehtimista kotioloissa voi kokeilla, mutta tuskin onnistuu. Jälleen, kun kukinta loppu, hanki uusi kukka, pääset helpommalla.

Oikeasti itsestäni tuo kertakäyttökasvi kuulostaa kalsealta, jopa kukkaa halventavalta.
Kuitenkin jos kukka piristää päivääsi, niin mikä sen kieltää hankkimasta. Ja kun muistat vielä, ettet  ole ihan onneton poropeukalo kasvien kanssa, vaikkei kukka ilahduta sinua vuosikaupalla. Sen kukkivan kasvin elämänsykli on vain sellainen. Kukka on kaunis, mutta ehkä hieman hankala, joten parempi unohtaa se hankaluus ja nauttia siitä kauneudesta niin kauan kuin pystyy.

Ja varmasti tiedoissani löytyy puutteita, joten mitään kiveen hakattuja nämä ei ole. Kukkien hoito-ohjeita käydessä läpi olen huomannut, että ohjeita on aikalailla yhtä monta kuin ohjeistajaakin, eli pitää vain löytää se kultainen keskitie ja monesti oppii yrityksen ja erehdyksen kautta.

Ja kuvat olen napsinut aina kun näin kyseisiä myytävän kaupoissa, sekä pari kuvaa kukista jotka on  roskiksesta pelastettu ja kokeilin elvyttää kuvia varten. Katsotaan kauan ne jaksavat olla ilonani, eli pieni koe menossa....

Kukkaisin terveisin

- Satu -.30 kommenttia:

 1. Minäkään en tykkää tuosta kertakäyttösanasta. Haastavia ovat nuo mainitsemasi kasvit. Suurimman osan jätänkin noista suosiolla kauppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sana kuvaa nykyhetkeä, eli kaikki pitää olla näyttävää, heti ja helposti. Kun ei enään tykkää, niin pois vain. No jos nämäkin sitten sinne kompostiin päätyis, niin sais uutta multaa uusille kukille :) Itse suosin viherkasveja ja niistäkin kaktuksia ;)

   Poista
 2. Juu, tuttuja on! Onneksi kirjoitit "synninpäästön" tuohon loppuun.;D Koska, jos ruukkukukka maksaa vaikka 8,90 (eucalyptys) ja se pysyy hengissä kolme viikkoa, ja siitä saa solmittua lisäksi kahdesti kevyen kranssin, niin eikös se ole jo hintansa väärti. Sellainen suhde meillä tällä kertaa.;)))

  Ihanaa viikonloppua Satu!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eucalyptys kuuluneen samoihin kasveihin. Tarvii niin omanlaisensa kasvuolosuhteet selvitäkseen suomen lämpimistä ja kuivista taloista :)

   Kiitos, taitaa mennä päntätessä ja jos vähän kutoiskin, ehkä leipoakin voisi....:)

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus! Olen yrittänyt ja monesti onnistunutkin ns. kertakäyttökasvien hengissä pitämisessä. Nytkin joulun alla ostettu joulutähti on edelleen hyväkuntoisena hyllyllä, enkä dumppaa sitä, ellei se omia aikojaan kuole. En tykkää heittää vielä elossa olevaa kasvia roskiin, kun sillä olisi teoreettisia mahdollisuuksia selvitä. Minusta on ihan mukavaa pitää kotona vähän haastavampiakin viherkasveja, eikä oikeastaan haittaa, vaikkeivät ne ikinä kukkisi uudestaan. :)

  En siis suhtaudu sesonkikukkasiin vain kertakäyttöisinä, ja mielestäni "kertakäyttökasvi" onkin vähän tyly sana. Toisaalta, kun ajattelee leikkokukkia, ovathan nekin omanlaisiaan kertakäyttökasveja. Niihin suhtaudutaan kuitenkin ihan eri tavalla, vaikka periaatteessa nämä vaikeat, kukkivina myytävät sesonkikasvit ovat loppujen lopuksi aika samantyyppisiä hyödykkeitä kuin leikkokukatkin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Itse yritän kanssa viimeiseen asti kukkien kanssa, en pysty hylkäämään heti kun rupsahtaa. Itsellä tuossa valkoinen joulutähti vielä kukkii ja nuo roskiksesta dyykatyt kukatkin näyttää taas hieman pirteämmiltä ;)

   Kirjoitinkin tämän ihan ruukkukasvi-näkökulmasta, mutta nyt huomasin, että lukihäiriöisenä on jäänyt yksi sana pois, eli se ruukku ;) En pidä itsekkään kk-sanasta kuten kirjoitin ja siksi ihmettelin, että sellainen on liitetty kukkiinkin. Leikot nyt on ihan asia erikseen, mutta en oikein miellä niitäkään kertakäyttösanalla. Muutenkin ajatusmaailmani sotii kertakäyttöä vastaan, siksi kirjoitus :)

   Nykyaikana ollaan vain niin malttamattomia, että heti halutaan uutta ja vanhan sesongin kasvit ja muu rekvisiitta pitää saada aina pois näkyvistä. Aika tyliä eläviä kasveja kohtaan....
   Hyvä huomio tuo sesonkikasvien vertaus leikkokukkiin!

   Poista
 4. Voi että mua huvittaa tuo sun roskisdyykkaus...ja tulee niin elävästi mieleeni omat dyykkaukset!! =D
  Edelleenkin kaivan roskiksen ympäri töihin mennessäni ! =D
  Kyllä sä vielä opit heittämään jotain oikeasti pois.... kompostiin, kierrätykseen, siitä tulee hyvää uutta multaa uusille kukille...you know.

  Juu, kertakäyttökasvi on ihan yleinen nimi noille kasveille ja hyvin osuva myös.
  Hyvin olet taas läksysi lukenut (tai kuunnellut tarkkaan tunnilla). =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D no minkä sitä pihille luonteelleen voi, jos vaikka löytää jotain käyttökelpoista ;) Meillä opettajatkin sanoo syyllistyvänsä siihen, eli eivät ota asiaa pahalla...Pikkukipot täyttyvät katkenneista kukista jne...nytkin meillä on ...10 'maljakkoa' huushollissa leikkoja...just näitä roskiskukia pääosin :) Osa tosin jo pystyyn kuivaneita, mutta silti kauniita....
   Koulussa meillä kaikki maatuva menee kompostiin, samoin täällä kotona, joten kierrätys kunniaan ja uutta multaa puutarhaan <3

   Itselle se oli todellakin uusinimike kasvien kohdalla, mutta ymmärrän kyllä miksi! Lähinnä kuuntelen, mutta luen kyllä läksynikin aina välillä ;)

   Poista
 5. Pisimpään olen onnistunut pitämään elossa tulilatvan, se jopa kukki uudestaan. Sitten tuulettelin kotia ja ulkona oli kirpakka sää. Kukka otti kylmää itseensä ja meni kuolemaan.
  Ihanaa viikonloppua Satu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulilatva lienee kestävin juuri tuon mehikasvimaisuutensa vuoksi, kestää hetken jos unohtaa kastella ja käyttää lehtiinsä varastoituneen veden. Sillä on varmaan ollut vielä nupun aiheita piilossa ja kun on saanut hyvää hoitoa, on pystynyt ne kukat kasvattamaankin <3
   Talvella asuntojen lämpö ja ilmankosteus on kukille turmiollista ( ja ihanne kukkien tuholaisille) ja pahin on veto, eli kukat aina sivuun ja turvaan kun tuulettaa :)

   Kiitos samoin sinulle Outi <3

   Poista
 6. Kiitos kattavasta kukkatietoudesta Satu!
  Minulla kun tuppaa olemaan kaikki hankkimani kasvit juuri noita kertakäyttökasveja!!!
  Siksi suosinkin leikkokukkia!
  Ihanaa viikonloppua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =) Ole hyvä <3
   No älä huoli ja masennu, kyllä voit niitä edelleen hommata ilahduttamaan kotia, edes sen hetkisen aikaa :)
   Ja leikot on ihan parhaita <3

   Kaunista viikonloppua!

   Poista
 7. Olen niin taloudellinen (pihi), että kukkasista en suostu muutamaa euroa enempää maksamaan. Jos kukkanen kupsahtaa, niin se ei sitten harmita. Näitä kertakäyttökasveja (kauhea nimitys) suosin juuri halpuuden vuoksi. Kaikkeni kyllä yritän, että kukan saisin pysymään hengissä mahdollisimman pitkään. :D Ens kesänä aion kylvää leikkokukkapenkin, jotta saisin nuita leikkokukkiakin sisälle. Hyödynnän myös Matin taitoja; se saa sitoa kimppuni. xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =) Sama vika, mutta silti harmittaa kun kasvi kuolee....
   Onnea on oma puutarhuri <3

   Poista
 8. Kieltämättä sana kertakäyttökasvi kuulostaa kauhealta, vaikka voikin olla osuva. Ajatus vain siitä, että ihana kukka on kertakäyttöinen on surullinen, yhyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, vaikka kyllähän kaikki yksivuotisetkin kasvit on ns kertakäyttöisiä kun oikein saivartelee :)
   Mutta oikeasti ne on IHAN eri asia :D

   Poista
 9. En ihan jokaista sesongin villitystä osta, juurikin tuosta syystä, että minulla kestävät korkeintaan pari viikkoa. Äitini on taas sellainen, että tekee vaikka mitä jippoja, että saisi uudestaan kukan kukkimaan. Joo, ei minun hermoilla...Yleensä viekin minun kukan raadot mukanaan, ja sitten kun menen käymään, niin kukathan on uudessa loistossa😮

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ostipa kotiin tai ei, niin ne joutuu joka tapauksessa kiertoon ;)
   No äitisi kuuluu niihin viherpeukaloihin, jotka tietää konstit ja jolla lienee on tilat ja 'ilmastot' jossa elvyttää kukkaset ;) Ihanalta kuulostaa <3

   Poista
 10. Oi voi, mulla kaikki ostamani kasvit ovat poikkeuksetta kertakäyttöisiä. Ikävä kyllä. Olen vihertumpelo ja se jos mikä harmittaa. Kertakäyttöisyys kylllä harmittaa muodossa jos toisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensiksi, kiitos kun piipahdit ja kommentoit <3
   En usko, että kannattaa ottaa omantunnontuskia kertakäyttökasvien ostamisesta, nämä kasvit vain ovat tällaisia ;) Itsekin vasta yritän kasvattaa viherpeukaloa...
   Kurkkasin blogiasi ja tykästyin <3
   Mukavia hetkiä päiviisi!

   Poista
 11. Kivaa infoa :) Oon ostanut näemmä lukemattoman määrän näitä kertiskukkia mutta ilahduttavat sentään hetken ennekuin kukat nuupahtavat. Tulilatvoja on tälläkin hetkellä akksi, toinen joulun jäljiltä ja kukat vetelee viimeisiä. Toisen ostin vasta, mutta tiedän nyt jo ostaessa että kun kukat kuivahtaa, kukka lentää bioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Itse huomasin tosta esikosta, että upotus veteen reiluksiaikaa taisi olla pelastus, koska edelleen kukkii ja uusi nuppuja työntää. Tulilatvan alitoin uuteen multaan, poistin kaikki kukat ja nyt ilastuttaa vain vihreänä ruukkukasvina.....ainkain toistaiseksi.
   Biossa niistä saadaan vimeinenkin hyöty irti :)

   Poista
 12. Mulle tuli melkein paha mieli tuosta otsikosta ennen kuin luin koko jutun. Tottahan tuo kaikki on, mutta silti vähän epäreilua niille kasveille. Mä kuulun kanssa niihin roskiksen tonkijoihin enkä pelkästään piheyttäni vaan siksi, etten kestä katsoa kun joku elävä asia heitetään roskiin vaan siksi että se on "ruma". Niitä roskiksesta pelastettuja tapauksia mulla onkin sitten työpaikan ikkunalla jo rivi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun oli ihan pakko kirjoitaa asiasta, koska minua jäi vaivaamaan tuo sana. En muutenkaan pidä mistään kertakäyttöisestä ja kun se liitetään varsinkin kukkiin, niin on lupa pahoittaa mielensä. Roskiksista löytää välillä yllättäviä aarteita <3

   Poista
 13. Hauska idea että innostuit aloittamaan toisen blogin ihan näille kukille ja opinnoillesi! Täältä opimme kaikki samalla paljon uutta ja sinullakin kaikki kertautuu :)
  Ai niin, kiitti kommentista blogissani, en muista onko ollut koskaan puhetta mutta missä muussa maassa olet asunut kuin Suomessa jos saan kysyä? Minusta ihmisten historia on aina niin mielenkiintoista. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No katsotaan miten *oppimisen' ja 'opettamisen' käy. Voi olla, että ollaan juteltu, mutta jutellaan lisää, kun tavataan. Historia yleensä on mielenkiintoista ;)
   Kiitos, mikäs täällä on lumessa tarpoessa ;D

   Poista
 14. Lindas flores. Um verdadeiro encanto. Adorei. Feliz dia. Cumprimentos.

  VastaaPoista
 15. Sanana en ole tuohon törmännyt mutta kukkien muodossa valitettavasti useinkin. Melkein kaikki kuvaamasi kukat ovat hetken olleet kauniita mutta sitten kuihtuneet ja menneet roskiin.
  Mukavia opiskeluaikoja sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siis joku muukin, joka ei sanaan tässä tarjoituksessa ole törmännyt, mutta kukkiin kumminkin :) No kuitenkin edes hetken kaunistus ollut <3
   Kiitos Kristiina <3

   Poista

Kiitos blogivierailusta ja suurkiitos kommentista!

Tervetuloa Sataan Sävyyn Vihreää...

...Uuteen blogiini. Olen ollut niin elämässäni, kuin tässä bloggauksessakin, murrosvaiheessa. Ihka ensimmäinen blogini Talossa no 2...