perjantai 19. tammikuuta 2018

Orientaatiota Alaan eli yritysvierailuja

Ensimmäinen kokonainen viikko koulua takana ja voin sanoa, että kovalevyni on kovilla. Onneksi on viikonloppu.
Niin paljon on tullut uutta asiaa, tai sanoisinko, että asiaa, jonka olen ehkä joskus opiskellut biologiassa ja kemiassa, mutta meinannut jo unohtaa....
 Joka päivä olen lähtenyt mielelläni ajamaan lumipyryyn ja ruuhkaan, vaikken kummastakaan tykkää. Ja jokainen päivä on mennyt nopeasti ja olen ollut innoissani uusista ja niistä vanhoista uusista asioista.
Ensimmäiset tenttipäivät on jo kerrottu ja kirjalliset tehtävät palautuspäivineen jaettu.
Olen aktivoinut kirjastokorttini uudestaan ja kirjapino pöydällä kasvaa....
Samoiten lista, mitä kaikkea oikeastaan tarvitsen....
Mutta niistä voisin kirjoittaa joku toinen kerta.

Tällä viikolla poistuimme koulun alueelta tutustumaan erillaisiin kukka- ja puutarha-alan liikkeisiin. Suunnistimme Järvenpäähän ja Tuusulaan. Kohteita oli neljä ja kaikki hyvinkin erillaisia. Omasta mielestä tuli aika kattava katsaus erillaisiin alan yrityksiin ja toimintamalleihin. 


Ensimmäsenä kävimme tutustumassa Pitkäsen kukkakauppaan, joka on toiminut paikkakunnalla pitkälle yli 30-vuotta. Ulkopäin kauppa on hyvinkin huomaamaton ja näyttää pieneltä, mutta kun astut ovesta sisään, yllätyt astuessasi värikkääseen, jopa boheemiin kukkamaailmaan.  Kaupan ilme kuulema muuttuu useamman kerran vuodessa; tietenkin kausien mukaan, mutta myös ihan vaihtelun vuoksi.
Kaupassa touhuaa mestarifloristeja, floristeja ja puutarhureita palvelemassa ja auttamassa asiakkaita. Myynnissä leikkokukkia, ruukkukasveja, ruukuja ja pientä sisustustavaraa. Leikkokukistata syntyy floristien käsissä asiakkaan toiveen mukaiset kimput sekä tietenkin hääkimput, surulaitteet ja tilakoristeet sekä -koristelut.


Omistajatar oli energinen iloinen ihminen, joka puhui yrittäjyydestä, yhteistyöstä ja verkostoitumisen merkityksestä. Nykyaika on aika kovaa kukka-alalla ja marketit haukaavat suuren osan asiakkaista. Kukkakaupoilla on iso työ pysyä hengissä ja kokoajan on keksittävä jotain uutta ja erillaista, jotta ei tarvitse laittaa lappua luukulle. Yhtenä peruspilarina on asiakaspalvelun merkitys ja se, että kerran käynyt asiakas saadaan tulemaan aina uudestaan. Ja vaikka kilpailu on kovaa, niin mikään ei kiellä auttamasta kilpasisarta, olipa kysessä vaikka yksi vapaapäivä kerran vuodessa, sairastuminen tai vain, että joku tietty kukka puuttuu ja kaverilta sitä löytyy...


Seuraava kohteemme oli jo vuodesta 1931 toiminut Järvenpään kukkakauppa ja hautaustoimisto, jota pyöritti nyt neljäs naissukupolvi. Liike on nykyään ainoastaan tilauskukkakauppana ja hautaustoimistona. Toinen siskoksista pyörittää kukkapuolta ja toinen hautaustoimistoa. Tila oli hyvin pieni ja rauhallinen, juuri sopiva hetkeen, kun suunnitellaan ihmisen viimeistä matkaa. Kukkasidonta puolella syntyy myös kimput iloon eli hää-, syntymäpäivä- yms. kimput.


Sisarukset tuntuivat erittäin ystävällisiltä, asiantuntevilta, mutta suurimman huomioni sai 4-kk vanha suursnautserin pentu, joka halusi pusuja ja rapsutuksia. Voin rehellisesti sanoa, että hieman jäi kuuntelu heikoille ja myös kuvat jäi pääsääntöisesti ottamatta.


Ruokatauon jälkeen suunnistimme suurta mainetta niittäneeseen Järvenpään kukkataloon. Itse pitäjä Saija oli sisustamassa urheilugaalaa, mutta oppaana toimi hyvin asiantunteva, vuosia paikalla työskennellyt (muistaakseni) Paula .


Luulempa, että moni Etelä-Suomessa ja Uudellamalla asuva tietääkin paikan. Kukkatalo on panostanut markkinointiin ja varsinkin some-kanaviin. Kukkatalossa hoituu kukkakimput joka lähtöön ja tapahtumaan, puutarhan kasvit ja pienimuotoinen puutarhasuunnittelu sekä juhlien ja tapahtumien koristelu ja kukitus. Kukkatalo järjestää jatkuvasti erillaisia tapahtumia ja kukkakouluja asikkaille. Kauppa on iso ja varsinkin keväällä laajenee ulos pihakukkien myynnin myötä. Kaupasta löydät leikot, kimput, ruukkukukat ja ruukut sekä paljon sisustustuotteita korituolista kahvikuppiin.


Viimeisenä, mutta ei suinkaa vähäisimpänä suunnistimme Tuusulaan ja Pirilän Kukkataloon.
Nämä kaksi kukkataloa kuulema usein sekoitetaan.
Pirilän kukkatalo perustettiin 1994 Raisioon ja on sieltä laajentunut vuosien saatossa pääkaupunkiseudulle ja Saloon. Tuusulan myymälä - tai oikeastaan myymalään kuuluvat alueet -  yllätti suuruudellaan. Myymälä itse on jo iso, mutta kun siihen liitetään kaikki kasvihuoneet, jossa esikasvatetaan jopa siemenestä alkaen myytävät kesäkukat,  sekä varasto- ja pihamyyntitilat, niin alue on valtava. Pirilä kasvattaa pääsääntöisesti itse kaikki myymänsä kesäkukat ja osan kausikukista.
Saimme suunnattoman tietopläjäyksen siitä kuinka esim. nyt myynnissä olevat ja varsinkin tulevat kausikukat, kuten tulppaanit ja muut sipulikukat päätyvät meidän maljakoihin ja kukka-asetelmiin. Homma on aloitettu ja syyskuussa. Pelargonioiden ja surfiinien ruukutkin odottivat alkujaan...


Pihalla oli nyt lumen alla ne suunnattomat tilat kesäsesonkia varten  köynöksille, koristepensaille, havuille, hedelmäpuille jne...

Sisällä myymälässä on iso 'kylmiö', josta asiakas voi itse kerätä leikkokukkansa, joita kimppuunsa haluaa. Kimpun voi sitten tarvittaessa sidotuttaa floristilla. Myymälän floristit myös sitovat tilauksesta erillaisia kimppuja, kukka-asetelmia ja surulaitteita.
Leikkokukkien lisäski myynnissä on laaja skaala viherkasveja, sekä ruukkuja ym puutrahuroinnissa tarvittavaa pentä kaulustoa ja tietenkin pientä sisustustavaraa. Suunnittelimme jo paikalle uutta excursiota ryhmän kanssa, mutta pakettiautolla....


Päivä oli pitkä, mutta äärettömän mielenkiintoinen. Näimme aika hyvän skaalan mihin kaikkeen voimme valmistuessamme suunnistaa ja millainen tulevaisuus odottaa.
Ja voin sanoa, että vaikka leikkokukat ja kukkakimput kiehtovat, niin se tuore mullan haju ja tuntuma kädessä sai sydämen läpättämään...

En millään malttaisi odottaa kevättä...

Mukavaa viikonloppua!

- Satu -
20 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kyllä oli ja illalla kun kotia päsin, olinkin ihan puhki kaikesta tietomäärästä ;)

   Poista
 2. Vau, olipas mukavan kuuloinen reissu teillä! :) ja nuo ensimmäiset opiskeluviikot ovat kyllä tosi raskaita, tulee niin paljon uutta asiaa. Toivottavasti näin viikonloppuna saat rentoutua. :) Tsemppiä ensi viikkoon! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin loppuviikosta on ihan puhki, mutta erilailla kuin töissä ollessa. Voimia antaa meidän mielettömän hyvä ryhmähenki, meillä ei todelakaan kaveria jätetä :)
   Minulla olisi mieletön hinku opetella kaikki asiat nyt, mutta onneksi kroppa ja mieli kertoo, että lepoa kiitos ;)
   Kiitos, ensi viikolla päästään käsiksi kukkiin <3

   Poista
 3. Mielenkiintoinen tutustumisretki teillä! Rentouttavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minusta oli ihana päästä katsomaan miten kukat oikeasti päätyvät kauppaan....

   Kaunista viikonoppua myös teille!

   Poista
 4. Kiitos ihanista terveisistä!
  Oli varmasti inspiroivaa nähdä noin monta upeaa puutarha-alan yritystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Ole hyvä Riina <3 Eijakin sanoi, että käy nyt koulua uudestaan mun kanssa ja on ihan täpinöissään...
   Ja kyllä oli...sama asia, mutta niin monta tapaa, mikä on alan rikkaus!

   Poista
 5. Kattava kierros takana ja eri osa-alueita nähty.
  Hyvä, siitä se alkaa sitten oikein todenteolla!
  Ala on rankkaa duunia, ei mitään ruusuilla tanssimista ollenkaan! Ruusuissa on näet niitä piikkejä aika lailla... ;)
  Intoa ensiviikkoon sinulla varmasti on vielä takataskussa.
  Ja koko kevääseen! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et usko kuinka odotan, että pääsen itse käsillä tekemään, vaikka vain kääntämään sitä peltoa :D Ja minun ruusuiset kuvani ovat hyvinkin realistiset, tulee olemaan verta, hikeä, pitkiä päiviä ja jopa niitä kyyneleitä, mutta ne voivat olla myös ilonkyyneleitä...Mutta en minä mitään helppoutta odotakkaan ;)
   juu intoa on ja haluisin heti oppia kaikki ja hei ensi viikolla alkaa värioppi ja kukkasidonta <3 sitä odotellessa!!!

   Poista
 6. Vau mitä vierailukohteita. Tulisin ihan "hulluksi" tuolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei, teki mieli välillä nipistää itseään, että onko tämä totta ja pääsenkö tällaisiin paikkoihin ;) Pikkasen voi mopo karata käsistä kun kevät tulee...

   Poista
 7. Oletpa päässyt ihaniin paikkoihin! Voin uskoa innokkuutesi opiskeluun! Se on niin kivaa, silloin kun se ei ole pakkopullaa!
  Energistä viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ja intoa riittää. Tiedän, että on tulossa aineita, jotka ei välttämättä ole mukavuusalueellani, mutta olen päättänyt ne selvittää ja oma asenne on se tärkein 'työkalu' ;)
   Kiitos, aurinkoa viikonloppuusi!

   Poista
 8. Ihana postaus! Kivoissa paikoissa olette käyneet! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenspa <3 Ihan super kivaa oli ja varsinkin mielenkiintoista.

   Poista
 9. Mielenkiintoinen postaus!
  Minä olisin myös ollut ihan täpinöissäni tuolla ja varsinkin olen heikkona kaikkiin eläinlapsukaisiin ;)
  Kiva kuulla, että mitä kaikkea teette ja opiskelette tuolla koulussa. Tiedän kyllä, että aikuisena opiskelu vaatii veronsa. Mutta onhan se mahtavaa opiskella unelmiensa alaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Kyllä meinattiin kaikki välillä irrota itsestämme. Olemme jo saaneet kuulla jo tulevasta keväästä ja oikeasti haluisin, että lumet lähtis jo nyt ja alkais kevät ja kevät hommat ;)
   Ja vaikka päivät ovat hauskoja ja välillä oikein miettii, että voiko päviät olla näin kivoja, niin illalla ei tarvi paljoa unta odotella...Ja kyllä olen edelleen ihan pilvissä, vaikka kirjakasa kasvaa ja paljon pitää opetella ulkoa....
   Ja koiranpentu vei oikeastaan kaiken huomion ja opiskelukaverin kanssa jo vähän mietittiin, miten voisimme sen salakuljettaa mukaamme...tosin kysyimme omistajalta suostuisiko...ne ei suostunut :)

   Poista
 10. Heiiiii! Tunnistin tuon punaisen tuolin heti! Ihan tuosta vierestä olet hurauttanut😊 Ja kyllä, kaupan ilme tosiaan vaihtuu useamman kerran vuodessa❤️ Välillä tekisi mieli mennä sinne ihan vaan ihastelemaan ja hengittelemään sitä boheemin rönsyävää kauneutta😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oiiii!!!! Ehkä joskus joku päivä törmäämme vielä ;) Minuun teki todella vaikutuksen se punahiuksinen omistaja rouva; jämäkä, ammattitaitoinen,kekseliäs sekä toisista välittävä ja sosiaalinen ja tiedonhaluinen ihminen. Voisin jopa haluta hänelle harjoitteluun, jos pääsisin.
   Mene vain käymään, kukat ovat terapeuttisia ja tuossa paikassa unohtuu ulkona vihvova räntäsade :D

   Poista

Kiitos blogivierailusta ja suurkiitos kommentista!

Tervetuloa Sataan Sävyyn Vihreää...

...Uuteen blogiini. Olen ollut niin elämässäni, kuin tässä bloggauksessakin, murrosvaiheessa. Ihka ensimmäinen blogini Talossa no 2...