lauantai 27. tammikuuta 2018

Ensimmäinen KukkasidontaHuh mikä viikko takana. Ja tuo HUH on sanottu positiivisessä mielessä. 
 Olen päntännyt leikkokasvien tieteellisiä nimiä, suomeksi ne onneksi jo melkein kaikki osaan, tai ainakin ns. puhekielen mukaiset nimet. Paljon on sellaisiakin, joita en ajatellut laskettavan leikkokasvien kategoriaan....

 On vihdoinkin otettu myös ihan oikea lähikontakti kukkasiin ja ensimmäiset kukkasidontatunnit on takana ja ensimmäinen kimppu tehty ja kotiin tuotu.

Tiesin kyllä, ettei kimput synny ihan tuosta vain. Ja  kun tehdään oikeilla mittasuhteilla ja tietyllä tyylillä, niin heti tulee vaikeusastetta...

Ensimmäisessä kimpussamme harjoittelimme spiraalitekniikkaa ja pyöreän kimppun tekoa. Tämä on varmasti eniten käytetty peruskimpun muoto. Saimme listan tietystä määrästä tiettyjä leikkoja, ja ns. välivihreitä. 

Kimppuun valittiin:
5 ruusua
3 neilikkaa
2 marjakuismaa
2 krysanteemia
1 morsiusharso tai vahamyrtti
5 salalia
5 nahkasanikkaa
3-4 mastiksipistaasia
1-2 eucalyptysta

Kimpun värinmaailman sai jokainen valita itse ( itse valitsin mukavuusalueeni ulkopuolelta eli oranssin).
Kukkia kerätessä piti siis jo tietää mitä kukkia pöydän maljakoista poimi.


Opettaja näytti ensin miten spiraali ja lopulta koko kimppu tehdään. Sitten olikin tehtävä itse perässä.


Spiraalitekniikka on ollut minulle haaste aieminkin, mutta nyt kimppua kasatessa se tuntui jotenkin napsahtavan kohdalleen. Hieman oli kuitenkin ranne ja sormet kovilla, kun piti pitää kimppu kasassa ja samalla lisätä siihen lisää kukkia. Puristaa ei saanut liika, mutta otteen oltava tukeva. Voihan kramppi....


Kimpussa arvioitiin kimpun muoto ja symmetrisyys eli onko tasaisen pyöreä ja onko profiili halutunlainen. Lisäksi katsottiin oliko kimpun osien eli latvan, sidontakohdan ja varren mittasuhteet pyydetyt. Tarkastettiin myös, oliko kukkien varret siistitty ja oliko oikeanlaiset imupinnat tehty. Myöskään varressa ei saanut olla mitään 'terävää' eikä pistävää, joka satuttaisi kimppua pitävän kättä. 

Työvälinelistan olimme saaneet jo aiemin ja hankitut veitset ja sekatöörit eli oksasakset olivat jo valmiina.
Oppikirjasta katsoimme pikaisesti mittasuhteet ja eikun hommiin...


Siistin kaikkien kimpussa käytettävien leikkojen varret ja välivihreät asettelin omiksi kasoiksi. Itse kukat pidin kokoajan maljakossa, kunnes tarvitsin ne kimppuun. 
Välivihreä on siis kimpuissa olevat leikkovihreät, jotka ovat pääosaksi jotain pensasmaista kasvustoa tai heinää. Välivihreällä saadaan kimppuihin ilmavuutta, tukea ja sitä toivottua muotoa.


Aikani 'tapellessani' alkoi spiraali onnistua ja pysyäkin muodossaan. Kun olin saanut kaikki haluamani kukat käytettyä, näytin tulosta opettajalle. 

Kimppu ennen korjausliikkeitä.

Muoto ok, mutta kimppuni oli vino, yhtä vino kuin kaikki ottaman valokuvat ja vielä vasemmalle, kuten kuvanikin. Vaikka olen oikeakätinen niin myös vasen on niin hallitseva, että vetää kaiken vinoon. Olen siis vino ihminen...
No...kimppua ei tarvinnut purkaa eikä aloittaa alusta, mutta aikani aseteltuani kukkia ja pyöritellessäni kimppua kädessäni sain kuin sainkin kimpun tasaiseksi ja suoraksi. Lisäsin lisää myös 'mansettivihreitä' eli kyseessä on ne leikkovihreät, jotka reunustavat koko kimpun.


 Sain lopulta luvan sitoa kimpun narulla kiinni sekä siistiä vartta ja leikata varren oikean mittaiseksi unohtamatta imupintojen tekoa.  Sidoksen pitää olla napakka, jotta kaikki 'materiaali' eli kukat ja vihreät pysyvät paikallaan ja kimppu muodossaan.
Spiraalitekniikassa sidoskohdan tulee olla mahdollisimman kapea.


No ensimmäinen kimppu näperretty ja hyväksytty, kuten kaikilla muilla opiskelukavereillakin, mutta vielä on harjoiteltava pitkään ja hartaasti ennekuin kimppu syntyy asiakkaan odotellessa.

Kotitehtäväksi saimme luvan harjoitella spiraalitekniikkaa vaikka spagetilla tai grillitikuilla. Niillä se on helppoa, koska varret ovat tasapaksuja, mutta oikeissa leikoissa juuri varsien 'eriparisuus' on mukava haaste.


Ainahan voi purkaa jo sidotun kimpun ja sitoa sen uudestaan...
ihan vain harjoittelun vuoksi.

Tiistaina harjoitukset jatkuvat siitä mihin jäimme. 
Taas hieman jännittää, koska nyt saamme oman opettajamme lomalta, joten muuttuukohan opetustyyli?

Mukavaa viikonloppua.

- Satu -


22 kommenttia:

 1. Olipa kiva kuulla koulukuulumisia😊Minun silmiini oikein kaunis kimppu 🌿🌼🌿

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että pidät kuulumisista. Mietin aina, että mitähän kirjoittaisi, kun asiaa olisi paljon, ainakin omasta mielestä ;)

   Kiitos, kiva kun pidät kimpusta. Itse tietenkin katson hieman eri vinkkelistä, mutta melkein pakko olla tyytyväinen, ainakin palautteeseen :)

   Poista
 2. Vau, se on kyllä todella kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Kiitos <3
   Ja kiitos kun kommentoit! Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 3. Voi kun on kaunis kimppu. 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maiju <3
   Oikein pirteä sunnuntaita sinulle!

   Poista
 4. No olipa mielenkiintoista! Todella kaunis kimppu tulikin! Aurinkoa sunnuntaihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Aika mont aliikettä on ennen kuin kimppu on valmis ;)
   Kiitos ja oikeasti tänään saattaa aurinko jopa näyttäytyä!!!!

   Lämpöistä päivää teille <3

   Poista
 5. Wau! Aika monta vaihetta ennenkuin tuo kaunis kimppu on valmis! Mutta varmasti mielekästä sinulle!
  Lykkyä ensi viikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kyllä siinä saa muutaman liikkeen tehdä ennekuin voi ojentaa asiakkaalle valmiin kimpun. Kyllä on mielekästä ja ehkä juuri siksi kun on niin haastavaa ja monipuolista. Kaikki kukat 'toimivat' omalla tavallaan. Kyllä, tykkään ja kiitos tsempeistä <3

   Poista
 6. Oi että, kiva kun jaksat kirjoittaa noin tarkasti! Mekin ois muuten kaivattu alkuun just tuollaisia ohejeistuksia siitä, että millaisia kukkia kannattaa valita,, että saa aikaiseksi pyöreän kimpun. Varsinkin tota tarvittavan välivihreän määrää oli vaikea hahmottaa. Mulla oli aina ihan liian vähän, varmaan vieläkin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, tässä näkee kuinka eri opettajat opettaa erilailla :) Kun kirjoittaa, niin samalla käy ohjeita läpi ja kertaa 'läksyt' ;)
   Välivihreä on minullekin hankala ja ihan liian vähän sitä käytän, mutta kyllä me kuule vielä opitaan :)

   Poista
 7. Kaunis♡
  Kiva, että postaat näitä koulujuttuja. On mielenkiintoista lukea, että mitä ja miten opiskelette. Ja tietysti nähdä näitä upeita lopputuloksia;)
  Inspiroivaa opiskeluviikkoa♡♡♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. iitos.
   Kiva kun tykkäät lukea, koska itse tykkään kirjoittaa ja samlla ihmetellä mitä kaikkea pitäisi tietää ja osata :)
   Kiitos, minusta tuntuu, että jokainen viikko inspiroi itse itsensä <3
   Mukavaa viikkoa myös sinulle!

   Poista
 8. Todella kauniisti istuu kimppusi tuohon pyöreään maljakkoon. Kaunis sivuprofiili ja päältä katsottuna sopivan villi! Järjestelmällisesti olet asetellut välivihreät pöydälle. Tulee mieleen sidontakurssilta yksi poika: hänellä kaikki hienosti järjestettyinä, itsellä hujan hajan :) Mukavaa uutta opiskeluviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta, kiva kuulla asiantuntijan mielipide :)

   No helpompi kerätä noi välivihreät, kun ne on nätisti kasoissaan, mutta ei ne ain aihan samassa järjestyksessä pysy ;)

   Kiitos ja mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 9. Kiva kun jaksat postata näin kattavasti aiheesta, näitä on kiva lukea ja ehkä jotain voi itsekin oppia samalla. Kaunis kimppu mielestäni! Mukavaa opiskelua tähän uuteen viikkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Voi miten kiva kuulla. Itsellekin on vain helpompi hahmottaa asiat, kun ne kirjaa ylös ja olisipa mukavaa jos vain voin antaa teille vinkkejä ja inspiraatiota.

   Poista
 10. Tää auttoi hahmottamaan sitä, miksi kukkakaupan kimput maksaa enemmän kuin markettien vastaavat ;). Ihan hirmuinen homma ja paljon tietoa ja taitoa vaatii, vaikka näyttääkin aina siinä tiskin takana odotellessa ja katsellessa syntyvän niin näppärästi.

  Mulle tekis varmaan tiukkaa monenmoiset värit ja pyöreät muodot, kun haluaisin vaan tehdä simppeleitä vihreänvalkoisia kapeita ja korkeita asetelmia :).

  Jotenkin ihan hitsin kiva ajatus, että vaikka nyt jo olet taitava, niin jonain päivänä olet ihka oikea ammattilainen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta komentista, hieman tuo loppu pisti naurattamaan :)
   No marketeilla on varmaan omat tukut/ketjut ja ne saa ostettua ketjun nimiin isoja satseja huomattavasti halvemmalla kuin kukkakaupat. Ja oikeasti en tiedä kuka ne kimput on väsännyt ja missä....täytyykin kysellä...(työvoima + mahd käytetyt käsittely-aineet)
   Voisinkin sitten postata aiheesta, eli mikä kukissa maksaa ja miten ne eroavat markettian kimpuista...Kiitos ideasta :)
   No nyt olen tehnyt kaikki harjoitteet kukista, jotka eivät ole välttämättä niitä lemppareita, eli mukavuus- ja mieltymysalueen ulkopuolelta :)
   Minustakin on kiva ajatus, että joskus osaan nämä hommat oikeasti ja hieman nopeammin :D

   Poista

Kiitos blogivierailusta ja suurkiitos kommentista!

Tervetuloa Sataan Sävyyn Vihreää...

...Uuteen blogiini. Olen ollut niin elämässäni, kuin tässä bloggauksessakin, murrosvaiheessa. Ihka ensimmäinen blogini Talossa no 2...